Viesti sisältää mainontaa mainoslinkkien kautta.
Kaakaojauhetta voi käyttää moneen ja sitä rakastavat monet. Mutta kaakaon laadussa on huomattavia eroja, ja jos etsimme ravintoaineita sekä runsasta makua, valitsemme mielellämme huolella. Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin parhaita kaakaojauheita ja niiden ravintosisältöä.

Mikä kaakaojauhe on paras testissä?
Erinomainen vaihtoehto on edullinen luomulaatuinen Rawpowderin kaakaojauhe. Se tulee Perun ekologisilta viljelmiltä parhaimmista criollo-pavuista.
Toinen erittäin hyvä vaihtoehto on Mother Earthin kaakaojauhe. Se on ekologisesti ja eettisesti viljelty Perun osuuskunnissa.
Katso lisää vaihtoehtoja artikkelin lopusta!
Katso myös vinkkimme täysin vegaanisista suklaalevyistä!
Lista monista eri kaakaojauheista
Alla voit lukea lisää kaikista kaakaojauheista, joita olemme tarkemmin tarkastelleet.
Rawpowder Kaakaojauhe 250 g
Sanotaan, että hienoimmat kaakaot tulevat Criollo-pavuista. Tämän kaakaopavun laatu on niin korkea, että sitä kutsutaan “Kaakaon kuningattareksi”. Criollo-kaakaopuu on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, Karibialta ja Sri Lankasta. Puut ovat herkkiä ja niiden viljely on haastavaa. Criollo-kaakaon osuus koko maailman kaakaotuotannosta on vain 5 %.
Rawpowderin kaakaojauhe on juuri tämä kaakaon kuningatar, nimittäin Criollo-kaakao. Luomuviljelijät Perussa kasvattavat kaakaopuut, joita Rawpowder käyttää tuotannossaan. Kun pavut on kuivattu luonnollisesti, ne kuoritaan ja pienet kaakaonpalat jauhetaan jauheeksi.
Toisin sanoen, lopputulos on raaka ja vapaa lisäaineista. Pidämme raakakaakaon käytöstä smoothieissa, muissa juomissa ja leivonnassa. Raaka kaakao tarjoaa runsaasti makua ja on rikas antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja.
Pidämme siitä, että saamme parasta, mitä luonto voi tarjota, ruotsalaiselta merkiltä Rawpowder. Heidän superfoodinsa, mausteensa, pähkinänsä ja jauheensa ovat korkealaatuisia ja peräisin luomuviljelyistä. Rawpowderin kaakaojauhe tulee uudelleensuljettavassa pussissa, joka painaa 250 grammaa.
Superfruit Kaakaojauhe 150 g
Pidämme kaakaosta mausteena melkein kaikessa: smoothieissa, kuumassa suklaassa, patukoissa, raakapalloissa ja leivonnassa. Entäpä raakajäätelö kaakaolla ja kaakaonibseillä? Kaakao sopii yhtä hyvin lämpimänä kuin kylmänä, kaikissa sääolosuhteissa ja mihin aikaan päivästä tahansa. Ainakin meidän mielestämme.
Valitsemme silti kaakaojauheemme huolella ja etsimme aina korkeaa laatua. Hyvä kaakaojauhe on rikas mineraaleja ja vitamiineja. Superfruitin kaakaojauhe sisältää runsaasti magnesiumia ja kaliumia.
Kalium auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta, kun taas magnesium vähentää väsymystä ja uupumusta. Löydämme myös korkeita pitoisuuksia rautaa (14 mg per 100 grammaa), proteiinia (24 grammaa per 100 grammaa) ja kuitua (33 grammaa per 100 grammaa) Superfruitin kaakaojauheesta.
Pidämme siitä, että ruotsalainen merkki Superfruit on sitoutunut siihen, että heidän kaakaojauheensa on ekologista ja Reilun kaupan sertifioitua. Kaakaopavut viljellään ekologisesti Länsi-Afrikassa, jonka jälkeen ne kuivataan ja jauhetaan. Superfruitilta löydämme laajan valikoiman superfoodeja, mausteita ja jauheita korkealla laadulla.
Heidän kaakaonsa on saatavilla sekä raakana että perinteisesti paahdettuna versiona. Pussi sisältää 150 grammaa ja se tulisi säilyttää pimeässä ja viileässä paikassa säilyttääkseen sen aromin ja ravintoaineet.
Mother Earth Kaakaojauhe Pangoa Premium RAW & EKO 250g
Ruotsalainen Mother Earth -merkki kuuluu Natessen AB -yhtiölle. Merkin tavoitteena on tuoda esiin pieniä viljelijöitä ja yhteisviljelmiä. Mother Earth keskittyy siihen, että tuottajat saavat oikeudenmukaista korvausta, edistää pieniä paikallisia viljelijöitä ja yhteisöjä sekä tuottaa luonnollisia tuotteita, joilla on korkea ravintoainepitoisuus. Pidämme Mother Earthin sitoutumisesta ja heidän korkealaatuisesta valikoimastaan.
Mother Earthin kaakaojauhe viljellään Pangoa-kooperatiivissa Satipo-provinssissa Perussa. 1980-luvulla kooperatiivin naiset alkoivat auttaa miehiä kaakaon viljelyssä, ja tänään naiset hoitavat kaikki päätökset kaakaon tuotannosta ja kaupallistamisesta.
Tuote koostuu 100 % ekologisesta ja raakasta, eli paahdamattomasta, Criollo Cacao -kaakaojauheesta. Monet meistä tietävät, että tumma suklaa on ravinteikasta, mutta raaka kaakao sisältää vielä enemmän hyötyjä. Raakakaakao sisältää yli 300 % enemmän antioksidantteja kuin markkinoiden lämmitetyt versiot.
Mother Earth tuottaa raakakaakaonsa kylmäpuristamalla, joka erottaa rasvan proteiineista ja kuiduista. Tämän jälkeen jauhe siivilöidään, jotta vain hienoin kaakao jää lopputuotteeseen. Tuloksena on kaakaojauhe, jolla on rikas maku ja aromi sekä korkeat ravintoarvot. Valitsemme Mother Earthin raakakaakaon erityisiin hetkiin. Ehkä ilta hyvien ystävien seurassa ja kuppi kuumaa suklaata.
Alive Foods Hitaasti Paahdettu Luomukaakaojauhe
Alive Foods keskittyy luonnolliseen ja ravinteikkaaseen ruokaan kaikille. Heidän superfoodinsa, öljynsä, yrttinsä ja luontaiset lisäravinteensa ovat markkinoiden puhtaimpia ja tehokkaimpia. Arvostamme, että Alive Foods tarjoaa meille rikkaan valikoiman ravinteikkaita ja vahvistavia tuotteita maailman joka kolkasta.
Tuotteet ovat luomutuotettuja, raakoja, gluteenittomia ja vapaita keinotekoisista lisäaineista. Joukossa on muutamia suosikkituotteitamme, kuten yacon-siirappi, kaakaomassa, lusikka-pulveri ja raaka kaakaojauhe.
Alive Foodsin kaakaojauhe valmistetaan hitaasti paahtamalla Criollo-kaakaopapuja Perussa. Tämä tarkoittaa, että kaakao on paahdettu pitkään matalassa lämpötilassa. Pavut ovat myös käyneet läpi tietyn fermentointiprosessin katkeruuden vähentämiseksi.
Tuloksena on mieto, pyöreä ja täyteläinen makuinen kaakao. Alive Foodsin kaakao on rikas antioksidantteja, magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä ja rautaa. Pidämme terveellisten suklaamoussejen ja pudingien valmistuksesta Alive Foodsin kaakaolla.
Kokeile esimerkiksi sekoittaa kaakaojauhetta avokadon, taateleiden, vaniljajauheen ja hieman hunajan kanssa maistuvaksi ja terveelliseksi välipalaksi. Ruokalusikallinen kaakaojauhetta yhdessä chian ja pähkinämaidon kanssa on toinen henkilökohtaisista suosikeistamme.
Alive Foods Luomu Kuuma Suklaa 150 Grammaa
Kun haluamme kuumaa suklaata, jossa on se pieni lisä, valitsemme Alive Foodsin luomukuuman suklaan. Saamme kuumaa suklaata, joka on erityisen maukasta, virkistävää ja ravinteikasta.
Alive Foods on sekoittanut ravinteikkaan hitaasti paahdetun kaakaojauheensa, joka on tehty Criollo-pavuista (Theobroma Cacao), luomukookossokeriin, ceyloninkaneliin ja hieman suolahiutaleita. Tuloksena on lämmittävä juoma, jolla on täyteläinen maku.
Tämä on kuuma suklaa, jota mielellämme nautimme pulkkamäessä tai after-ski -hetkissä. Katsomme, että on helppoa sekoittaa pari teelusikallista Alive Foodsin Kuuma Suklaa -jauhetta suoraan kuumaan maitoon (tai kuumaan veteen) kupissa. Jauhe liukenee hyvin ja saamme valmiin kuumasuklaajuoman nopeasti.
Ruotsalaisen Alive Foods -merkin Kuuma Suklaa tarjoaa tasapainoisen maun, sopivan makeuden ja sopivan katkeruuden. Katsomme, että jauhe sopii hyvin kaakaon ystäville kaiken ikäisille. Alive Foodsin kaakaojauhe on valmistettu Criollo Cacaopavuista, jotka viljellään luomuna Perussa.
Pavut käyvät läpi lyhyen fermentointiprosessin katkeruuden vähentämiseksi, ja jauhe valmistetaan matalissa lämpötiloissa säilyttäen maksimaalisesti ravinteet. Pidämme siitä, että saamme lisäenergiaa iltapäiviin Alive Foodsin Kuuma Suklaa -sekoituksella kupissamme. Yhteensä pussi sisältää 150 grammaa ja kupilliseen käytämme yhdestä kahteen teelusikallista.
Vitaprana Luomukaakaojauhe, 250 g
Ruotsalainen Vitaprana-merkki keskittyy holistiseen terveyteen sekä ihmisille että luonnolle. Nimi Vitaprana on yhdistelmä sanoja vitaliteetti – antaa uutta energiaa, ja prana – elinvoima sanskritiksi.
Yritys kehittää tuotteensa ajatuksesta, että hyvä terveytemme perustuu tasapainoon ja harmoniaan, sekä fyysisesti että henkisesti. Tietoisten valintojemme kautta voimme jatkuvasti valita terveytemme ja tasapainomme ylläpitämisen.
Vitapranan ravintolisien ja superfoodien avulla ylläpidämme ei ainoastaan terveyttämme vaan annamme itsellemme lisää vitaliteettia ja elinvoimaa. Valikoimasta löydämme mineraaleja, vitamiineja ja ravintolisiä kapseleina ja tabletteina sekä pähkinävoita, siemeniä ja superfoodeja jauhemuodossa.
Vitapranan kaakaojauhe on valmistettu Perussa ekologisesti viljellyistä Criollo-kaakaopavuista. Pavut on kuivattu ja jauhettu alle 40 asteen lämpötilassa, joten se luokitellaan raakaksi.
Jauhe on korkealaatuista, ainutlaatuisen ja monimutkaisen makuista. Kaakao on vähärasvaista ja rikas kuitua, proteiinia ja mineraaleja. Tämä voi olla yksi syy, miksi kaakaota usein käytetään mausteena esimerkiksi proteiinijauheissa.
Pidämme Vitapranan kaakaojauheen käytöstä ylellisissä leivonnaisissa, jäätelössä ja smoothieissa. Syvä maku tulee esiin, kun sekoitamme kaakaon muiden ainesosien kanssa, jotka korostavat sitä, kuten kanelin, kookosöljyn tai maidon kanssa.
Kung Markatta Kaakao KRAV, 250 g
Kung Markattan kaakaojauhe valmistetaan ekologisista kaakaopavuista Etelä-Amerikasta. Viljelmät ovat sekä KRAV että Reilun kaupan sertifioituja, ja pavut kerätään käsin korkean laadun varmistamiseksi. Tämä kaakaojauhe on yksi markkinoiden ylellisimmistä ja samalla monipuolisimmista.
250 gramman purkki kestää pitkään, sillä tämän aromikkaan kaakaojauheen kanssa tarvitsemme vain pieniä määriä. Jos leivot Kung Markattan kaakaojauheella, muista vähentää kaakaon määrää käyttäessäsi perinteisiä reseptejä.
Muutoin lopputulos voi helposti tulla liian voimakas ja koostumus kova. Pidämme siitä, että saamme inspiraatiota Kung Markattalta itseltään, jolla on monia herkullisia reseptejä, kokeile esimerkiksi heidän tahini– ja suklaapirtelöään.
Kung Markattan kaakaojauhe on maukas ja suosittu kaakaopapujen sekoituksensa ansiosta. Kaksi vaaleaa kaakaopapua, Trinitario ja Forastero, yhdistyvät hienovaraisesti Criollo-pavun kanssa, mikä antaa sille pienen lisämaun.
Pidämme Kung Markattan kaakaolla tehtyjen browniesien valmistuksesta, joissa kaakao todella korostuu maussa yhdessä voin ja pähkinöiden kanssa. Vuodesta 1983 lähtien Kung Markatta on ollut vakiintunut merkki meidän ruotsalaisten keskuudessa. Heidän toimintansa ytimessä on ekologisuus ja luonnollisuus, mikä näkyy korkealaatuisessa valikoimassa.
Onko kaakaojauhe terveellistä?
Kaakaojauhe saadaan kaakaohedelmästä, joka sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, kuituja, rasvahappoja, aminohappoja ja antioksidantteja, kuten flavonoideja ja polyfenoleja.
Antioksidantit auttavat kehoa torjumaan vapaita radikaaleja eli oksidatiivista stressiä, joka voi vahingoittaa solujamme. Polyfenolit ovat lisäksi hyviä ylläpitämään kehossa hyviä typpioksiditasoja. Typpioksidi auttaa verisuonia rentoutumaan, mikä voi alentaa verenpainetta.
Puhdas kaakaojauhe sisältää myös runsaasti C-vitamiinia ja joukon mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, magnesiumia, kuparia, kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Lisäksi kaakao sisältää teobromiinia, joka vaikuttaa laajentamalla keuhkoputkia, jotta veri voi saada enemmän happea.
Teobromiini on sukua kofeiinille, mutta sen vaikutus on huomattavasti heikompi. Pienen määrän kofeiinia löydämme myös kaakaosta, ja molemmat nämä aineet auttavat meitä tuntemaan itsemme virkeiksi. Lisäksi kaakao sisältää tryptofaania, joka on serotoniinin, hyvän olon välittäjäaineen, rakennusaine. Serotoniini viestittää aivoille, että voimme hyvin, ja sen vapautuminen voi myös vaikuttaa seksuaaliseen haluun.
Kaikki kaakao ei kuitenkaan ole yhtä terveellistä. Kaakaopavun matka meidän luoksemme vaikuttaa siihen, kuinka paljon ravintoaineita siinä on säilynyt. Valitsemme siksi kaakaojauhetta huolella, korkealaatuista ja terveysruokakaupoista tunnetuilta merkeiltä, jotka voivat ilmoittaa valmistusprosessinsa.
Valmistusprosessi, joka pitää lämpötilan alle 70 asteessa, säilyttää ravintoaineet parhaiten. Kaikkein terveellisin kaakao on siten raaka. Jotkut valmistajat fermentoivat papunsa ensin vähentääkseen hieman raakakaakaon muuten karvasta makua.
Miksi kaakao on hyväksi?
Kuten yllä mainittiin, kaakao sisältää monia hyödyllisiä aineita. Erityisesti kun puhutaan kaakaosta, mainitaan korkeat antioksidanttien pitoisuudet, mutta se on myös rikas mineraaleissa, kuten magnesiumissa, kalsiumissa, sinkissä ja raudassa. Vitamiinit ja antioksidantit auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää.
Kaakaon sisältämän kofeiinin, teofylliinin ja dopamiinin ansiosta kaakao voi myös antaa meille lisää energiaa ja valppauden tunnetta.
Koska kaakao lisää myös typpioksidin määrää veressä, se voi auttaa alentamaan verenpainetta. Kaakao saa meidät myös tuntemaan olomme yleisesti hyväksi, sillä aminohappo tryptofaani löytyy luonnollisesti kaakaohedelmästä. Aine on ratkaisevan tärkeä niin kutsutun hyvän olon hormonin, serotoniinin, tuotannossa.
Mikä on raw kaakao?
Raaka kaakao tarkoittaa, että kaakaopapuja ei ole koskaan lämmitetty yli 40 asteen valmistusprosessin aikana. Tyypillisesti kaakaopavut korjataan, kuoritaan, huuhdellaan kylmässä vedessä ja annetaan kuivua pitkään matalissa lämpötiloissa.
Jotkut valmistajat fermentoivat papunsa poistaakseen katkeruuden, toiset eivät. Fermentointi ei vaikuta ravintoaineisiin negatiivisesti.
Raaka kaakao sisältää yli 300 % enemmän antioksidantteja kuin lämmitetyt kaakaolajikkeet. Toisin sanoen raaka kaakao on se kaakaotyyppi, joka sisältää eniten ja korkeimman osuuden ravintoaineita kaikista kaakaojauheista.
Mihin kaakaota käytetään?
Kaakaota käytämme keittiössä monipuolisesti aina, kun haluamme suklaista makua. Kaakao sopii mielestämme hyvin mausteeksi välipaloihin kuten chia-vanukkaaseen, smoothieihin ja proteiinijuomiin tai pääainesosaksi leivonnaisissa, jälkiruoissa ja raakaruoka-annoksissa. Tässä muutamia suosikkivinkkejämme kaakaon käyttöön:
- Pähkinävoin kanssa, esimerkiksi oman nutellan valmistukseen.
- Pikkuleivissä, brownieissa ja piirakoissa.
- Sekoituksena kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja kookosöljyn kanssa raakaruokapallojen tekoon.
- Manteli-, kaura- tai riisimaidon ja mausteiden kanssa sekoitettuna kermaisen ja maistuvan suklaajuoman valmistukseen.
- Maustetussa siirapissa tai hunajassa.
- Suklaamousse, jäätelö ja vanukkaat.
Kaakaopavuista valmistetaan myös kaakaovoita, joka koostuu pavun rasvasta, ilman kuitua tai kuorta.
Mitä kaakao sisältää / miten se valmistetaan?
Kaakao, tieteelliseltä nimeltään Theobroma Cacao, kuuluu malvakasvien (Malvaceae) heimoon. Nimen merkitys on suunnilleen “jumalten ruoka”, ja atsteekit pitävät kaakaopapua jumalallisena lahjana ihmisille. Latin- ja Etelä-Amerikan kulttuureissa kaakao on edelleen korkeassa arvossa.
Theobroma Cacao koostuu kolmesta eri kaakaohedelmätyypistä: Criollosta, Forasterosta ja Trinitariosta. Kaakaohedelmän sisällä kasvavat pavut, eli siemenet. Kaakaopulverin saamiseksi pavut korjataan hedelmästä.
Tämän jälkeen pavut huuhdellaan kylmässä vedessä ja ne kuivataan, paahdetaan ja lämminpuristetaan. Kaakaomassa käytetään suoraan suklaan valmistukseen, mutta kaakaopulverin tekemiseksi kaakaomassa jauhetaan hienoksi jauheeksi.
Missä kaakao tuotetaan / viljellään?
Kaakao (Theobroma cacao) on puu, joka kasvaa ja viljellään Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Ainoastaan trooppisessa ilmastossa kaakaopuu voi kasvaa. Puut voivat kasvaa jopa 10 metriä korkeiksi, mutta viljelyksillä pidetään puut yleensä lyhyempinä helpottaakseen hedelmien korjuuta. Hedelmä on keltainen ja suunnilleen amerikkalaisen jalkapallon kokoinen. Sisällä kakaopavut ovat jonossa.
Theobroma-suku sisältää noin 20 lajia, mutta vain Theobroma Cacao voidaan käyttää kaakaon ja suklaan valmistukseen. Kaakaon tuottamiseen käytetään kolmea Theobroma Cacao -lajiketta: Criollo, Forastero ja Trinitario. Criollo-puuta pidetään hienoimpana kaakaona ja sitä kutsutaan joskus “Kaakaon kuningattareksi”. Puut ovat erityisen herkkiä ja vaikeita viljellä, minkä vuoksi Criollo muodostaa vain noin 5 % maailman kaakaotuotannosta.
Alun perin Theobroma Cacao on peräisin Amazonin alueelta. Mutta sekä ihmiset että eläimet levittivät lajia edelleen viemällä siemeniä mukanaan syötyään hedelmät. Kun eurooppalaiset siirtomaavaltaajat saapuivat Meksikoon, he veivät kaakaon mukanaan takaisin Eurooppaan.